Kommunikation som hjärnan gillar
Ledarskap i vår tid handlar allt mer om att utveckla och stödja medarbetare. Att upptäcka varandras styrkor, skapa engagemang och riktning. Kommunikation är kanske ledarens viktigaste verktyg för att göra just detta. Men vad är bra kommunikation och vad menar vi med bra?
Kommunikation är samskapande. Ordet kommunikation härstammar från latinets communicare. I betydelsen ligger kanske den bästa definitionen på vad ”bra” kommunikation är – att tillsammans ta hand om något. Att vårda och skapa. Ett samskapande där själva effekten av det som kommuniceras är det som avgör kommunikationens kvalité.
Det dynamiska språket. Att utveckla din kommunikation handlar om att förstå grunderna för bra kommunikation och att medvetet träna på dessa. I ledarutvecklingsprogrammet Dynamic Management fokuseras det som kallas ”det dynamiska språket”. Det handlar om att skapa kraft och riktning med utgångspunkt från hur vår hjärna fungerar och reagerar. I programmet appliceras och tränas detta praktiskt på ett antal situationer som du som ledare behöver kunna hantera, ex coachande, målsättande, uppföljande, informerande eller konfliktlösande.
Ett coachande förhållningsätt? Du har säkert stött på begreppet flera gånger. Då medarbetare allt mer värdesätter eget personligt utvecklande, utmanas den traditionella chefsrollen. Nu handlar det om ledaren som fungerar som coach eller som medspelare. Att ha ett coachande förhållningssätt har blivit ett mantra i ledarskapssammanhang. Men vad innebär det i praktiken? Mer eller mindre vaga uppfattningar är vanliga, att det handlar om att vara närvarande, stötta, motivera, att ge förutsättningar och att ställa frågor istället för att ge färdiga svar eller instruktioner. Vad det praktiskt innebär eller hur du kan träna på det är det färre som vet. Här kommer insikter om hjärnan in i bilden.
Kommunikation som hjärnan gillar. Först och främst uppskattar hjärnan trygghet. Hot eller stress gillar den inte. Den gillar också delaktighet och känslan av framsteg och positiva framtidsbilder. När den dessutom får utnyttja flera delar och funktioner – både logiska, bildliga och empatiska aktiveras nya kopplingar av neuroner vilka skapar mönster som bygger effektiva beteenden.
Hjärnas sätt att skapa nya kopplingar tar dock tid. I coachande kommunikation är därför regelbunden och uppskattande feedback en framgångsfaktor. Utöver att vara frekvent behöver den coachande kommunikationen också vara fokuserad och framtidsorienterad. Att ”bara” vara intresserad, ge en klapp på axeln och fråga hur det går är inte coachande. Dina frågor behöver vara kopplade till specifika mål, situationer, möjligheter och hinder. Träna gärna detta någon gång och se vad som händer. Hjärnan kommer att applådera.
Målsättande kommunikation. Vem har inte upplevt kraften i motiverande mål? Dynamisk kommunikation i målsättande sammanhang börjar med hur framtiden kommer att kunna se ut och hur framgången kommer att kunna mätas. Kommunicera din förväntan som ledare och diskutera viktiga prioriteringar vilka kan underlätta vid exempelvis hög arbetsbelastning. Involvera dina medarbetare vid framtagandet av specifika mål. Slutligen bör du eftersträva att koppla ihop verksamhetsmålen med individuella mål.
Uppföljande kommunikation. Ett annat exempel på hur dynamisk kommunikation kan appliceras är när du som ledare vill följa upp något. Här kommer åter hjärnan in i bilden. Börja med framtidsbilden, hitta ”vinnarbilder” för att skapa känsla av hur framgången kommer att se ut. Försök lyft upp och fira de ”delsegrar” som gjorts. Ha en dialog med din medarbetare om målen är realistisk, rättvisa och relevanta. Därefter kan specifika möjligheter eller hinder diskuteras – allt i syfte att uppföljningen ska vara utvecklande, både personligen och professionellt. Din uppföljning kommer på detta sätt att bli framåtriktad och kraftskapande.
Bygg ditt relationella kapital. Slutligen, en viktigt dimension för att kommunicera dynamiskt är att bygga ditt relationella kapital. Det kommer ha en avgörande effekt. Föreställ dig att du precis skickat en rapport till din chef efter flera dagars hårt arbete. På samma kväll kommer ett kort mail från din chef – ”Tack för din rapport – kan vi prata om den imorgon?” Om ert relationella kapital är lågt är sannolikheten för en sömnlös natt ganska stor. Ditt möte dagen efter kommer troligtvis inledas med att hjärnas signalsystem för hot är påslaget. Kommunikationen blir därefter. Är däremot din relation med din chef god, skapas helt andra förutsättningar. Och du kommer att sova bra. Vikten av goda relationer vid kommunikation är tydlig. För hjärnan gillar gemenskap.
Nyfiken på att veta mer? Exemplen i denna text är från Dynamic Management™ - Personal & Professional Leadership. Det består av 5 moduler vilka du reflekterar över och tränar på stegvis under ca 6-8 månader. Dynamisk kommunikation är en av de fem modulerna. Här får du också lära dig utveckla aktivt lyssnande, anpassa din kommunikation till olika beteendemönster samt öka ditt kommunikativa fönster genom att efterfråga feedback och vara tydlig med egna åsikter. Kort sagt, kommunikation som skapar kraft och riktning.
A World Well Led - it starts with You.